В Запоріжжі реставрують панно "Доба Нескорених"

В Запоріжжі реставрують панно "Доба Нескорених"

В Запоріжжі реставрують панно "Доба Нескорених"
.

В Запоріжжі реставрують панно "Доба Нескорених", що знаходилося біля запорізького автовокзалу. Твір, присвячений 100-річчю Української революції на ньому зображений генерал-хорунжий Армії УНР Марко Безручко, військові ЗСУ та бронтехніка. Його встановили 20 жовтня минулого року, а у січні нинішнього - картину пошкодив сильний вітер.

В Запоріжжі реставрують мурал "Доба Нескорених"

Зараз замість портрета уродженця м. Токмак Запорізької області М.Безручка лишився металевий каркас. Автор малюнку – Валерій Дзигало - працював над панно два із половиною місяці і зібрав його із двадцяти окремих полотен, але за кілька днів всі його старання понівечив зимовий буревій. Перехожі втоптували частини панно у землю, бо біля нього пролягає стежка.

“Взимку почали відвалюватися пласти знизу. Ну, і звичайно, люди, які тут проходять, у нас не дуже, скажімо так, забезпечений район. Дуже багато проходять повз автовокзалу і не всі із них тверезі. І деякі із них дуже веселі. Я думаю, що вони могли, якось на веселощах погратися, побити щось, але більшість пластів почали відвалюватися через погодні умови“ - каже Валерій Дзигало.

В Запоріжжі реставрують мурал "Доба Нескорених"
Валерій Дзигало, художник.

Творець наново відтворює панно. Пише його, як і минулого разу, частинами. Каже - використовує у своїй роботі матеріали, які добре витримують вологість та сильний вітер. Нині розмалював вже майже 60% блоків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Енергодарі завершили мурал, присвячений заслуженому тренеру Володимиру Манзулі

Панно "Доба нескорених" за попереднім планом повернуть на місце на День Конституції, 28 червня. Керівник Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Облдержадміністрації Владислав Мороко телефоном повідомив, що коштів на сферу культури у бюджеті області цьогоріч майже немає. Тож решта запланованих патріотичних муралів поки під питанням.

В Запоріжжі реставрують мурал "Доба Нескорених"
В Запоріжжі реставрують мурал "Доба Нескорених".

Нагадаємо, що перший мурал, присвячений 100-річчю Української революції, створили 31 грудня 2018-го. У композиції три історичні та збірні постаті - козак, полковник Української Народної Республіки Петро Болбочан та учасник АТО. Він був розміщений на будівлі Запорізького обласного тетару ляльок навпроти Запорізького політеху. У січні 2019 року мурал зіпсували - невідомі особи облили картину червоною фарбою. За сприятливих погодніх умов його відновили на початку червня того ж року.

На початок